Elérhetőség | Mobil: (+36) 30 400 2862 | E-mail: a.wargha@gmail.com
 Bemutatkozás  Szolgáltatások  Referencia  Galéria  Stíluskereső  Sz. Wargha Andrea - Szawa.hu
Otthon az a hely
- ahova jó megérkezni,
- ahonnan jó elindulni,
- ahol megpihenhetünk, feltölt- ahova elvonulunk, gondolatainkba mélyedünk
- ahol barátokat fogadunk, bulikat tartunk
- életterünk: örömeink, bánatunk helyszíne
- ami összetéveszthetetlenül a miénk, hiszen rólunk szól

"Mindenütt jó, de legjobb otthon!"
A retro
Kategória: Stíluskereső | Dátum: 2008-01-12 05:52:51
A minimalizmus után most újabb lakberendezési divat hódít: a retro, mely először a hatvanas évek fiataljainak körében aratott osztatlan sikereket, s most, kissé modernizált, kissé megújult formában újra babérokra tör.A divatirányzatok körforgásának örök törvénye alapján: ma sincs új a nap alatt, s a designerek és tervezők újra visszanyúltak a gyökerekhez, az ötvenes évek Amerikájának és a hatvanas, hetvenes évek NDK-jának egyszerű, ám mégis futurisztikus elemekkel tarkított stílusához. Ebből alakult ki a minimalizmus utódja, a manapság annyira kedvelt retro.

Szakemberek szerint sikerét a funkcionalizmusnak köszönheti, rövidebb időszaktó mely néhányl eltekintvén mindig is elsődleges szempontként szerepel a bútor feladatainak listáján. Emellett pedig a minimalizmus sivársága után szinte éhez ett a vásárlók hada, egy olyan stílusra, mely hívogatóbb, esztétikusabb, gömbölyűbb és színesebb bútorokkal kényezteti el őket. Nem is beszélvén a kisméretű panel otthonokról, melyek berendezésénél a bútorok multifunkcionalitása és helygazdaságos mérete mindennél fontosabb.

A retro világa:

Színvilág: A retro messze földön híres erőteljes színvilágáról, melyben minden hangsúlyos, esetenként akár rikító színnek helye van. Természetesen vannak nagy favoritok is: ilyen például a fekete, a fehér, a mélybarna, a narancssárga, a babarózsaszín, a királykék és az égő piros, de a meghatározó színvilágon túl a mintázatok is hangsúlyos szerepet kapnak. A csíkok, a hullámok, a körök, az egymásba érő három- és nyolcszögek, vagy akár a hatalmas virágok egyaránt kötelezően borítják el, a szőnyegeket, a falakat, a lakástextileket és esetenként még a kisebb használati tárgyakat is.

Formavilág:
A retro formavilágára jellemző a letisztultság és egyszerűség, ugyanakkor nyomokban mégis felfedezhető egyfajta meghökkentő sci-fi filmbeli, futurisztikus vonás is, mely a retro darabokat igazán különlegessé teszi. A székek és asztalok sokszor egyetlen tölcsérszerű lábon állnak, s nem ritka, hogy a fotelek egy tojás vagy egy kagyló formáját idézik fel bennünk. Nem ritkák azok a darabok sem melyek kettő vagy annál több funkciót látnak el egyszerre, hiszen egy kis lakásban minden helyre szükség van, éppen ezért lehet praktikus egy fotelból kialakítható ágy, vagy egy dohányzóasztal, melynek oldalában beépített fiókok adnak lehetőséget apróbb dolgok tárolására. Ha pedig a térelválasztásról esik szó, a gyöngy, szalag és alumínium lapocskás függönyök verhetetlenek.

Anyagvilág: A retróban sajnos szinte semmi nem kap helyet, ami természetes anyagú, ennek a hátterében azonban pusztán praktikai okok állnak, hiszen a stílus kedvenc anyaga a műanyag, mely formálhatósága miatt vált kedvenccé a hatvanas években. A műanyag mellett a farmer elnyűhetetlensége, a műbőr tartóssága és a lakkozott felületek tisztíthatósága ihlette meg a bútordarabok megálmodóit, akik elsődleges szempontként mindig a funkcionalizmust és egyszerű kezelhetőséget tartották szem előtt. Manapság pedig már néhány exkluzív gyártó a kor legendás anyagából: bakelitből is készít dísztárgyakat.

Retró darabok beszerzési helye:

Egyáltalán nem meglepő, de az igazi gyöngyszemeket, poros pincékben, raktárhelységekben, felmenőink garázsában lelhetjük fel, azonban lomtalanítás alkalmával is szert tehetünk néhány különlegességre. Néhány üzletben már szakosodtak is a régi darabok fel- és átalakítására, korszerűsítésére segítséget nyújtván a retro stílus hódolóinak.
Bemutatkozás Szolgáltatások Referencia Galéria Stíluskereső
Szawa - www.szawa.hu, Sz. Wargha Andrea - Lakberendező | Kiemelt partnerünk: ajtohaz.hu, dekora.hu
Minden jog fenntartva (2007 - 2019)