Elérhetőség | Mobil: (+36) 30 400 2862 | E-mail: a.wargha@gmail.com
 Bemutatkozás  Szolgáltatások  Referencia  Galéria  Magazin  Stíluskereső  Sz. Wargha Andrea - Szawa.hu
Almenüpontok:
Téma-kör
Ötlet-tár

Kereső:

Kattintson a linkekre, amennyiben csak az adott almenüpontok alatt található adatok megjelenítésére vágyik, vagy használja a keresőt!
Magazin
A csapokról
Kategória: Téma-kör | Dátum: 2007-12-28 20:37:19

A csapok terén is fantasztikus választékkal találja szemben magát a vásárló. Nem csak megformálás tekintetében, hanem a műszaki tartalom szempontjából is. Néhány fontos szempontra szeretném felhívni a figyelmét a választás előtt.


Az olcsóbb a drágább?
Sokan úgy gondolják, hogy a külcsínt leszámítva alapvetően nincsen számottevő különbség csaptelep és csaptelep között. Gyakran az építkezések, átalakítások utolsó lépése a csaptelepek kiválasztása, felszerelése (holott természetesen ezt a részletet is lehetne előre tervezni), ekkora azonban már a rendelkezésre álló pénz is fogytán. Így gyakran csak az ár dönti el, mit választanak. Ez gyakran az olcsó kínai utánzatokat jelenti. Ami persze rövidesen megbosszulja magát.

Mit kell tudnia egy csapnak?
Egy szerelvénynek egyszerre biztonságot és problémamentes működést kell biztosítania. Alapvető szempontok mellett egy csomó újítást is tartalmazhatnak:

 • Alapvető fontosságú a minőségi réztest,
 • a korszerű kerámia betét
 • és az igényes krómbevonat,
 • kerámiakorongok integrált zsírdepókkal a tartósan könnyen mozgatható karok érdekében,
 • beállítható forrázás védelem és vízmennyiség-korlátozás (beépített vízfék)
 • a vízvezetés új ötlete: nyitott vízfolyás
 • a vízsugár mindemellett megvilágítással is rendelkezhet, és a hőmérséklettől függően kéktől (hideg) a vörösig (meleg) változtatja színét
 • teljes vezérlés elektronikusan történhet, szenzoros gombokkal.
Az egykaros csaptelepek
Ma már egyre kevesebben keresik a külön hideg és meleg vizes csapokat. A csavarós csapok helyét elfoglaló egykaros csaptelepek azért is kedveltek, mert könnyen kezelhetőek, egyetlen mozdulattal nyithatók és elzárhatók, ami kivált olyan kényes helyeken fontos, mint a konyhai mosogató. Kevesen tudják azonban, hogy a kényelem mellett a keverő csaptelep kiválón alkalmas a vízzel való takarékoskodásra is. Ha ugyanis a leggyakrabban használt hőfokra állítjuk, és elzárásnál nem fordítjuk középre a csaptelep karját, akkor legközelebb csak függőlegesen kell mozgatni a kart, és hamarosan a kívánt hőmérsékletű víz folyik a csapból.

A termosztátos csaptelep
Az egykaros csaptelepnél is takarékosabb és biztonságosabb a termosztátos csaptelep, melynél tetszőleges hőfokra állíthatjuk a keverőegységet, és ily módon mindig olyan meleg vizet kapunk, amilyet szeretnénk. A takarékosság záloga a kevergetés, kifolyatás nélkül pillanatok alatt beálló vízhőfok. A biztonság sem mellékes: a termosztátos csaptelep bármilyen nyomásingadozást jól kezel, mert a hagyományos keverő csaptelepekkel ellentétben nem a hideg és meleg víz arányát állíthatjuk be rajta, hanem a hőfokot. Ha csökken a meleg víz nyomása, akkor is ugyanolyan hőmérsékletű vizet kapunk, ha pedig a hideg víz apad el, a biztonsági szelep azonnal elzárja a meleg vizet, így megóv a leforrázástól.


Fotocella
Kényelmi berendezésnek sem utolsó, mégishttp://avant1.com/tag/replica-watches-online/Men Replica Watches inkább takarékossága miatt szokták ajánlani az érintésmentes csaptelepet. Mivel nem kell a csap nyitásával és elzárásával, illetve a vízhőfok keverésével foglalkozni, az érintésmentes csapok használata egyrészt higiénikus, másrészt kizár minden fölösleges vízpazarlást: csak addig működik, amíg alátartjuk a kezünket. Ez kifejezetten előnyös nagy forgalmú közintézmények mosdóiban, illetve ott, ahol gyerekek használják a fürdőszobát.


A design

Mint a galériában ízelítőül bemutatott képek alapján is látható, fantasztikus paletta kapható.
Van klasszikus kivitelű, egyszerű de elegáns, izgalmasan újszerű, avantgard forma, retro. Különleges anyagokat alkalmaznak: fabetét, borostyánbetét, üveg..stb. Színeiben a klasszikus krómon kívül más anyagok is megjelennek: pl. aranyozott, réz, satyna, matt-króm. Lehetőség van akár különleges egyedi gravírozásokra is, pl saját logó elhelyezésére is.A forma és funkció új értelmezést kapott.

A csaptelepek ápolása:
A modern fürdőszobai- és konyhai csaptelepek valamint a zuhanyok nagyon sokféle alapanyagból készülnek, hogy a design és funkcionalitás szempontjából a legkülönbözőbb piaci igényeket is ki tudják elégíteni.
Ahhoz, hogy a reklamációkat és az apróbb hibákat elkerüljük, a használat és a tisztítás során meghatározott kritériumokat kell figyelembe venni.
Tisztítószerek
Az erős vízkőlerakódások eltávolításához elengedhetetlen valamilyen citromsav alapú tisztítószer használata, betartva néhány alapvető ápolási tanácsot

 • a gyártó cég által javasolt tisztítószer használata ajánlott
 • ecetsav, sósav, hangyasav alapú tisztítószer használata tilos, ezek jelentős károkat okozhatnak a csaptelepen
 • foszfor tartalmú tisztítószer csak korlátozottan használható
 • tisztítószerek összekeverése szintén nem megengedett
 • súrolószerek, mikroszálas kendő és szivacs használata kizárt

A csaptelep tisztítása
A tisztítószereken található használati utasítást figyelmesen el kell olvasni.
Alapvető szabály, hogy:

 • az előírt időn túl ne hagyjuk a tisztítószert a felületen.
 • a vízkövesedés rendszeres tisztítással megelőzhető.
 • ha tisztítószer-sprayt használunk, akkor ne közvetlenül a tisztítandó felületre fújjunk, hanem egy szivacsra vagy rongyra, mert a szer, ha a csaptelep apró nyílásaiba kerül, károkat okozhat.
 • tisztítás után mindig mindent öblítsünk le hideg vízzel, hogy a tisztítószert maradéktalanul eltávolíthassuk.


Bemutatkozás Szolgáltatások Referencia Galéria Magazin Stíluskereső
Szawa - www.szawa.hu, Sz. Wargha Andrea - Lakberendező | Kiemelt partnerünk: ajtohaz.hu, dekora.hu
Minden jog fenntartva (2007 - 2019)