Elérhetőség | Mobil: (+36) 30 400 2862 | E-mail: a.wargha@gmail.com
 Bemutatkozás  Szolgáltatások  Referencia  Galéria  Magazin  Stíluskereső  Sz. Wargha Andrea - Szawa.hu
Almenüpontok:
Téma-kör
Ötlet-tár

Kereső:

Kattintson a linkekre, amennyiben csak az adott almenüpontok alatt található adatok megjelenítésére vágyik, vagy használja a keresőt!
Magazin
A babaszoba
Kategória: Téma-kör | Dátum: 2009-07-28 17:15:45
A baba érkezése életünk egyik legfontosabb eseménye. Szeretnénk számára mindent megadni, a lehető legjobb körülményeket teremtenireplica watcheshttp://www.southernprairierailwa.com/proces-up.phpreplica watches neki. Ebben szeretnék segíteni, a legfontosabb szempontokra felhívni a figyelmet.

Élete első szakaszában a babának nyugalomra van szüksége, hiszen sokat alszik.

Ideális esetben külön szobát kaphat, ennek legfontosabb berendezési tárgyai:
Első a babaágy és a pelenkázó asztal, ennek közelében polcok (pl. falon) a babaápoláshoz szükséges holminak. Egyre szaporodó játékait, könyveit és ruháit kell még elhelyezni. Ha külön szobája van, jó, ha helyet kap még itt egy pótágy, ahol szükség esetén, nehéz éjszakákon a mama ledőlhet, illetve egy fotel, ahol nyugodt körülmények között lehet szopatni. Ha van helyünk egy kisebb asztalt és székeket is betehetünk, hogyha már megy tudjon itt rajzolni, alkotni. Az ő birodalma olyan hely legyen, ahol nem leselkednek rá veszélyek: sarkok, konnektorok. Esetleg a szobaajtóra elválasztó rácsot szerelhetünk, így egy nagy járókaként üzemelhet a tér.

A világítást úgy tervezzük, hogy a mennyezeti lámpám kívül legyen még egy fali lámpa, amit felkapcsolhatunk, pl. éjjel, ha tisztába tesszük úgy, hogy ne süssön a szemébe. Több helyi fénnyel (falikarok, asztali lámpák) hangulatosabbá tehetjük a szobát. Jó, ha az ágya közelében is elhelyezünk egy lámpát, mert hamarosan eljön az az időszak, amikor olvasgatni kezd, illetve mi is esti mesét mondunk neki.

A bútorok kiválasztásánál fontos szempont az esztétikán felül,

  • Hogy alapanyaguk, felületkezelésük bababarát legyen, ne tartalmazzon mérgező anyagot!
  • Ne legyenek veszélyforrások, pl. éles sarkok!
  • Elegendő tároló helyünk legyen! Nagyon jó szolgálatot tesznek a különböző ládák, amikbe be lehet dobálni a rengeteg apró játékot, ráadásul még esetleg rá is lehet ülni.
  • Időtálló bútort vegyünk, ami a kor előrehaladtával kiegészíthető, átalakítható (pl. ágy).
  • Inkább semleges szín és formavilágot válasszunk, a falszínnel, textilekkel, kiegészítőkkel dobhatjuk fel és változtathatjuk meg könnyen, olcsón a szoba hangulatát.

A jelenleg kereskedelemben kapható bútorok, forgalmazók és gyártók közül ajánlok néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Elrendezés

Minden esetben a legfontosabb szempont az ágyának az elhelyezése. Arra törekedjünk, hogy huzatmentes helye legyen, és az ágy lehetőleg ne „hideg falra" kerüljön.

Második fontos szempont a biztonság! Sarkok, konnektorok..stb. Amire fel lehet mászni, arra biztos, hogy felmászik: tehát a polcokat be kell kötni a falba, hogy ne borulhassanak rá, az ablakra rácsot kell szerelni..stb. Arra törekedjünk, hogy elegendő mozgástér legyen, mert az alvós korszakot rövidesen felváltja a kúszó-mászó időszak.

Az elrendezés eldöntéséhez a legjobb megoldás, ha kiválasztottuk a bekerülő bútorcsaládot, készítünk egy méretarányos (M 1: 50, azaz ami a valóságban 1 m az a rajzon 2 cm) alaprajzot a szobáról (ablakok és ajtók helyét bejelölve), kivágjuk az alapbútorokat szintén 1: 50 méretarányban és egészen egyszerűen elkezdjük tologatni, mi hogy férne el. Így ki tudjuk választani, milyen elemekre van szükségünk. Amennyiben nincs rá lehetőség, hogy külön szobába kerüljön a baba, általában vagy testvérrel kell osztoznia, vagy a szülői hálóba kerül az ágya.

Nagyobb testvérrel közös szoba

Sok problémát vet fel, amikor nagyobb testvér szobájába kerül be a baba birodalma. Az elrendezés kialakításánál két irányvonalat lehet követni a szoba méretétől és adottságaitól függően. Ha elég nagy a szoba, valamilyen módon határolni a két gyerek birodalmát valamilyen térelválasztó elemmel: lehet eltolható ajtó, vagy összecsukható paraván, függöny, leengedhető roló, fareluxa, térelválasztó polc, szekrény.

A másik megoldás, hogy kialakítunk egy közös alvósarkot (fenti határolási módokkal), akár a nagyobb gyerek emeletes ágyon alhat, ami alá elhelyezhetjük a babaágyat. A szoba másik része pedig játszó, tanuló tér lehet. Itt is sokat segíthet a fent említett méretarányos alaprajzon tologatós módszer. Mindenképpen jól használható az emeletes ágy több gyerek egy szobában történő elhelyezésére, amennyiben elegendő a belmagasság.

Szülői hálóba kerül a baba

Talán az első időszakban még kényelmesebb a mamának, ha a baba a hálóban van, de tartósan nem ajánlom. Sem a babának nem jó, mind a szülőknek zavaró. Ennél mindenképpen jobb, ha az első hónapok után a testvérével osztozik a szobán.Ha replica watcheshttp://www.southernprairierailwa.com/proces-up.phpreplica watchesmégis ide kerül, itt is arra törekedjünk, hogy nyugodt zugot alakítsunk ki számára, esetleg a fenti ajánlott határolási módszerek közül választva.

Anyagok:

A bútorok kiválasztásánál már írtam, hogy olyan alapanyagból és olyan felületkezeléssel készüljön, ami nem tartalmaz mérgező anyagokat.

A padlóburkolat mindenképpen meleg burkolat legyen: laminált padló, parketta, esetleg padlószőnyeg. A padlószőnyeg nehéz tisztíthatósága miatt inkább a parkettát ajánlom. Igaz, hogy a kúszó-mászó babának puha, kényelmes felület a padlószőnyeg, de állandóan port lélegezhet be. Én jobbnak tartom, ha parkettára teszünk nagyméretű a textilekkel harmonizáló darabszőnyeget, amit lehet mosni, tisztítani. Ha mégis padlószőnyegünk van, gyakran porszívózzuk, tisztítsuk.

Arra törekedjünk, hogy a textíliák természetes alapanyagúak legyenek (pl. pamut, gyapjú) A fal lehet tapétázott vagy festett. Túl jellegzetes mintájú tapétát hamar megununk, ráadásul nehezebb eltávolítani, ismét festőt kell hívni. Viszont egy ügyes kezű férj 1-2 nap alatt átfestheti a korábban festő által jól előkészített felületet.

A baba eleinte mindent a szájába vesz, így teszteli. Tehát amit beteszünk a szobájába, olyan anyagból legyen, amit nem baj, ha bekap. Cserepes virágot csak úgy helyezzünk el, hogy ne érhesse el!


Bemutatkozás Szolgáltatások Referencia Galéria Magazin Stíluskereső
Szawa - www.szawa.hu, Sz. Wargha Andrea - Lakberendező | Kiemelt partnerünk: ajtohaz.hu, dekora.hu
Minden jog fenntartva (2007 - 2019)